top of page

Voortgang planvorming

Allereerst excuses dat het zo lang stil is, maar die stilte is helaas onontkoombaar. Het verloopt allemaal erg traag, omdat er veel aspecten komen kijken bij de uitwerking van onze plannen.

Aspecten als: Welke ingediende ondernemersplannen zijn realistisch? Wat is de beste constructie voor onderhoudssubsidie? Wat mag wel en niet van Monumentenzorg, en van de gemeente? Wat is de werkelijke staat van het pand? Wat zijn de kosten van de verschillende varianten die er nu liggen? En tegelijk heeft Mathijs Tijsterman De Hollandsche Leeuw natuurlijk nog open tot 1 maart, dus dat maakte directe actie in het pand ook lastig. Al die onderlinge afhankelijkheden vertragen de voortgang sterk.

Hoe dan ook, we hebben wel stappen gezet. We hebben zeer constructieve gesprekken gevoerd met onder andere de Centrummanager en de betrokken wethouder van gemeente Nieuwkoop; we hebben van aannemers de eerste indicaties van kosten gekregen; we hebben met diverse horeca-ondernemers uit het dorp de mogelijkheden verkend en we hebben een analyse gemaakt van hoe we het moeten aanpakken als we het optimaal zouden uitvoeren voor monumentensubsidies (zoals de SIM-regeling).

Een van de conclusies is dat geen enkel ondernemersplan van de potentiële pachters in onze mening voldoende realistisch was: De plannen waren te optimistisch, vaak ook veel te duur en heel vaak waren er veel te veel afhankelijkheden waardoor we niet op korte termijn zouden kunnen beginnen. En we willen de Hollandsche Leeuw zo snel mogelijk weer openen. Eén ding is wel duidelijk en besloten: We gaan voor het scenario eetcafé + herberg (kamers, bed&breakfast-achtig), aangevuld met zo veel mogelijk maatschappelijke functies. En dat scenario gaan we in een aantal stappen in eigen beheer realiseren.

Allereerst werven we de komende maanden personeel voor het nieuwe eetcafé; de vacatures zijn inmiddels gepubliceerd. Stuur die vooral door naar vrienden en bekenden en verspreid ze via social media. Of laat het ons weten als je goede kandidaten kent! Met een beperkte opknapbeurt aan de binnenzijde (vergunningvrij) en restauratiewerkzaamheden aan de buitenzijde (in overleg met gemeente/monumentenzorg) beginnen we ook binnenkort. We verwachten dat de Hollandsche Leeuw dan als eetcafé in ieder geval vóór de zomervakantie weer opengaat. Ook de verblijfsruimtes op de eerste verdieping zijn dan – zonder ‘echte’ verbouwing – klaar voor tijdelijke verhuur.

Tegelijkertijd werken we hard aan de meer radicale plannen voor renovatie, restauratie en exploitatie. We weten oprecht niet of we die allemaal kunnen realiseren. Maar de ambitie is er 🙂

Naast de voortgang op deze website, die geheel is ingericht om belangstellenden op de hoogte te houden, versturen we zo nu en dan een mailing.

We waarderen het directe contact met velen van jullie zeer. Aarzel dus niet om contact op te nemen bij vragen – of beter nog: goede ideeën 🙂

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page