top of page

Gelukkig 2024 (en een update)

Lieve volgers van De Hollandsche Leeuw, als eerste willen wij natuurlijk jullie allemaal een heel gelukkig 2024 wensen, in goede gezondheid en met veel liefde en geluk van de mensen om jullie heen. En dan, na een lange stilte maar ook heel veel restauratiewerk, geven we jullie graag een korte update over "ons projectje".


Start

In januari 2023 zijn de "echte" restauratiewerkzaamheden begonnen in achtereenvolgende fases, op basis van de plannen die eind 2022 zijn goedgekeurd door de gemeentelijke Monumentencommissie en de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed. Na het verwijderen van de laatste stukken asbest, kon worden begonnen met het onderheien van het pand met tientallen heipalen. Daarop is een nieuwe betonnen vloer gestort, die verankerd is met de muren. Ook zijn er twee stalen portalen geplaatst, die stabiliteit in het pand hebben teruggebracht.


Cascoherstel

De fase daarna betrof het herstel van het casco. Verschillende muren waren zo slecht, dat deze afgebroken en opnieuw opgebouwd moesten worden. Tegelijk moest de kapconstructie op de juiste manier vastgezet worden. Ook zijn sommige houten onderdelen die niet meer te redden waren, vervangen door nieuw hout van hetzelfde materiaal. Ook zijn er een paar nieuwe kozijnen aangebracht, werden twee dakkapellen geplaatst en zijn er dakramen gemaakt in de kap aan de Kolfbaan.


Het aantal tegenvallers is niet meer te tellen, maar we hebben de moed er in gehouden dankzij de positiviteit en creativiteit van de geweldige jongens van Koeleman Bouw. Zij hebben met kennis van zaken - en veel inventiviteit - uiteindelijk het hele casco kunnen herstellen, met respect voor de monumentale waarden. Zeker Thijs en Thomas zijn echte helden gebleken.


Installatiewerkzaamheden

Inmiddels is het cascoherstel zo ver gevorderd, dat in 2024 begonnen kan worden met de installatiewerkzaamheden, de isolatiemaatregelen en de afbouw. Het riet wordt medio maart hersteld en de nieuwe keuken wordt ook binnenkort geleverd. Voor de liefhebbers: De kaart zal op Italiaans-Hollandse leest geschoeid worden.


Dan komt het moment in zicht dat de herbergkamers in gebruik genomen kunnen worden en - na al die jaren - de eerste gasten verwelkomd kunnen worden in het grand-café. Herberg De Hollandsche Leeuw is dan in volle glorie hersteld.


Geen kitsch

We willen jullie wel waarschuwen: Het oude interieur was met geen mogelijkheid meer te redden. En een "nep oude" inrichting zou extreem kitscherig worden en niet in lijn met de monumentale waarden. We hebben er dan ook voor gekozen om de oude stijl te herstellen met nieuwe en gelijke of gelijkwaardige materialen, zoals de lambriseringen en de houten vloer. Toch zal het straks erg wennen zijn aan de nieuwe beleving van "de kroeg", die inderdaad meer de uitstraling van een grand-café zal hebben, met nieuwe elementen en functioneel design. We hebben inmiddels diverse ontwerpen van gerenommeerde partijen gekregen en daaruit keuzes gemaakt. We hopen natuurlijk dat we jullie het resultaat in 2024 kunnen laten zien.


En dat gaat hoe dan lukken. Of het nu op Koningsdag wordt of tijdens het Torenschuddersfeest, érgens in 2024 zullen de deuren worden geopend van de gerestaureerde De Hollandsche Leeuw, herberg van Nieuwkoop sinds 1796. We hopen dat jullie tegen die tijd net zo trots op het resultaat zijn als wij.


PS: Kijk ook eens op de webshop van De Hollandsche Leeuw: HIER kun je de Nieuwkoopse Winterscheurkalender 2024 bestellen!812 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page