top of page
Voorgevel_-_Nieuwkoop_-_20165108_-_RCE_edited.png

OVER HET OUDSTE PAND VAN NIEUWKOOP

De Hollandsche Leeuw, het oudste pand van Nieuwkoop, wordt momenteel gerestaureerd en gerenoveerd. 

Ons doel is dat zowel het pand als zijn publieke functie behouden blijven. Het liefst zien wij het Rijksmonument zijn oude functie als herberg terugkrijgen. Vroeger was een herberg immers een openbare gelegenheid waar het dorp bijeenkwam voor gezelligheid én vergaderingen, voor eten én drinken, voor feesten én overnachten. In De Hollandsche Leeuw werden zelfs rechtszittingen gehouden. De tralies van het cachot herinneren aan die vervlogen historie.

 

We willen de openbare ontmoetingsfunctie terugbrengen in De Hollandsche Leeuw, als huiskamer van het dorp Nieuwkoop. Met een business model zorgen we voor kruisbestuiving en meerwaarde. Daarmee kunnen we de kosten van onder meer de restauratie en het reguliere onderhoud betalen.

 

HISTORIE

OORSPRONG 13E EEUW

Het pand vindt, volgens de overlevering, zijn oorsprong in de 13de eeuw. Bouwhistorisch onderzoek wijst echter uit dat de bouwmassa uit de 17de eeuw komt.

HERBERG SINDS 1796

Voordat het pand tot herberg De Hollandsche Leeuw werd bestemd, was er al sprake van een 'kapitaal dubbel Huijs en erve met een kast in de voorkamer sijnde. 

RESTAURATIE 2021

De start van de restauratie is gemaakt met de verkoop van de oude huisraad van De Hollandsche Leeuw. De vloer is eruit gehaald en de asbest verwijderd. De volgende stap wordt genomen als de Monumentencommissie akkoord geeft op het laatste plan.

bottom of page