top of page

Uitvoering restauratieplan De Hollandsche Leeuw definitief

Na 2,5 jaar is er positief nieuws te melden: De omgevingsvergunning voor de restauratie van De Hollandsche Leeuw is door de gemeente Nieuwkoop verleend, en er zijn in de afgelopen 6 weken geen bezwaren ingediend. Dat betekent dat we eindelijk verder kunnen met de restauratie!


Adviezen

Dat het zo lang heeft geduurd, is veroorzaakt door de adviezen die de gemeente moet inwinnen bij de gemeentelijke Monumentencommissie en bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). We hebben 2 jaar lang onze plannen herhaaldelijk aangepast op hun feedback, maar telkens bleef op sommige details negatief geadviseerd worden, of werd een eerder positief advies ineens toch gewijzigd door nieuwe commissieleden met een andere mening dan hun voorgangers. Afgelopen juli heeft de gemeente aangegeven niet langer een volledig positief advies af te wachten, en heeft zij een “voorgenomen besluit” gepubliceerd om de vergunning te verlenen; het was daarna aan de RCE of de Monumentencommissie om formele zienswijzen in te dienen of als direct belanghebbenden bezwaar aan te tekenen. Dat hebben zij niet meer gedaan. Wij waarderen het zeer dat de gemeente uiteindelijk deze vlucht naar voren heeft genomen.


Nieuw fundament

De restauratie wordt letterlijk nog “fundamenteler" aangepakt dan in eerste instantie gehoopt. Het is onvermijdelijk gebleken om toch een nieuwe, volledig onderheide vloer aan te brengen. De heipalen worden in de grond geschroefd, omdat het slaan van heipalen te veel schade zou aanrichten aan het pand. Met de verankering van de bestaande muren aan het nieuwe fundament en het aanbrengen van een nieuwe staalconstructie, wordt het casco definitief gestabiliseerd. Door de scheefstand wordt het fundament ook in het gangetje links van het pand doorgetrokken, zodat de muur alsnog loodrecht ondersteund kan worden. Daarmee wordt tegelijk ook een klein uitbouwtje gerealiseerd dat via drie openingen in de gevelwand toegankelijk is.


Boven wordt de trapopgang en inrichting hersteld, waarmee ook een nieuw "herbergappartement" gecreëerd wordt, evenals een tweede herbergkamer die dient als vernieuwde verblijfsruimte met horecabestemming voor flexplekken en vergaderingen aan de voorzijde. Op de begane grond komen twee nieuwe toiletten, een nieuwe opslagruimte, een flexkantoortje aan de voorzijde en een kleine keukenruimte aan de achterkant. Cateraar Frank de Koning blijft daarnaast de bestaande grote keuken aan de achterzijde exploiteren en zal ook hapjes toeleveren aan het grand-café, dat nog steeds de hoofdfunctie vormt van De Hollandsche Leeuw.


Nieuwe kroeg

De “kroeg" moet helaas helemaal nieuw worden opgetrokken. Dat is onontkoombaar, maar we zullen dat zo veel mogelijk doen met de originele materialen en met behoud van de authentieke stijl en sfeer. De bar wordt verplaatst naar de achterzijde, terwijl de voorkamer in oude glorie wordt hersteld. Het uitbouwtje wordt gebruikt voor nieuwe zitplekken, maar kan bij feesten ook worden gebruikt voor een extra mobiele bar, en biedt tevens ruimte voor een DJ booth.


In de komende weken wordt het heiwerk voorbereid, onder andere door gaten te maken in de bestaande betonnen vloer. Daarna worden de heipalen geschroefd. Na het storten van de nieuwe vloer, volgt de staalconstructie. Daarna komt het spannendste deel, wanneer de buiten- en binnenmuren bouwtechnisch worden hersteld en gerestaureerd. Als dat gelukt is, wordt een nieuwe, duurzame verwarmingsinstallatie met luchtbehandelingssysteem geplaatst. Ook worden alle elektriciteits- en waterleidingen nieuw aangelegd. De restauratie van de buitenzijde wordt afgemaakt met het onderhoud van het dak, het herstellen van het houtwerk en een volledige verfbeurt. Het leukste bewaren we tot het eind: De inrichting van het grand-café!


Hamvraag

Maar wanneer gaan de deuren van de Hollandsche Leeuw dan open? Op deze hamvraag hebben we echt nog geen definitief antwoord. Het zou heel gaaf zijn als we medio zomer het fundament, het casco en de installatiewerkzaamheden kunnen afronden, maar dan moet er niet te veel tegenzitten. De aannemer, de restauratiespecialisten en wij doen in ieder geval keihard ons best.


We houden jullie op de hoogte van de voortgang!

522 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page