top of page

Aanvraag vergunning tweede fase restauratie

De oplettende lezer heeft het wellicht gezien: De vergunningaanvraag voor de tweede fase van de restauratie van De Hollandsche Leeuw is op oudejaarsdag ingediend bij de gemeente.


Inmiddels hebben onze plannen namelijk na de nodige aanpassingen de noodzakelijke positieve adviezen gekregen, zowel van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed als van de gemeentelijke Erfgoedcommissie. Daarmee lijkt nu eindelijk binnenkort begonnen te kunnen worden met de stabilisatie van het casco en de verdere restauratie.

Archeologisch onderzoek

Dat is… mits archeologisch onderzoek geen bijzonderheden oplevert. Vorige week is namelijk door de gemeente aangegeven dat zo’n onderzoek verplicht is, omdat we (toch) extra heipalen willen slaan onder de nieuwe vloer. Omdat we dan dieper dan 50 centimeter de grond in gaan en omdat het gebied rondom de Hollandsche Leeuw bestemd is als ‘archeologische waarde’, is dat verplicht. We hopen (en we gaan ervan uit) dat dat geen nieuwe vertraging oplevert.

Architect

Tegelijkertijd wordt de uitvoering op basis van de ontwerpen van architect Marco Bruijnes ingepland. Het casco wordt gestabiliseerd met stalen portalen en de complete riolering en elektrische installatie worden vervangen. Boven komen twee grote ‘herberg’-appartementen en een ruimte voor vergaderingen en ‘private dining’; beneden wordt de caféruimte iets uitgebreid, het interieur wordt verrijkt met onder andere een nieuwe bar, de toiletten worden vernieuwd en de toegang tot het terras verbeterd.

Laten we voorzichtig kijken naar eind zomer als periode waarin we mogelijk de deuren kunnen openen. Tegelijk kijken we natuurlijk met grote vreze naar de Corona-ontwikkelingen; de nieuwe maatregelen en de blijvende onzekerheid zijn dramatisch voor de horeca en andere ondernemers. Maar als er geen duurzaam perspectief komt, bedreigt het uiteindelijk ook de toekomstige exploitatie van de Hollandsche Leeuw.

Team de Hollandsche Leeuw: “De gemaakte plannen gaan we, hoe dan ook, realiseren. De Hollandsche Leeuw verdient het om huiskamer van Nieuwkoop te worden”

Het laat onverlet dat we de komende maanden de gemaakte plannen hoe dan ook gaan realiseren. De Hollandsche Leeuw verdient het om in de loop van 2022 als huiskamer van Nieuwkoop weer open te mogen. Tot die tijd verwijzen we jullie graag naar ons nieuwe horeca-zusje aan het Reghthuysplein, Plein 21, en natuurlijk naar alle andere collega’s in het centrum van Nieuwkoop.

Team De Hollandsche Leeuw

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page