top of page

Veiling voor restauratie brengt ruim 1.800 euro op

De veiling voor de restauratie van De Hollandsche Leeuw sloot zaterdag 31 oktober af met een afhaaldag. Na deze dag stond de teller op 1824,52 euro.

Bijna drie weken geleden begon het bieden op de kavels; allemaal voorwerpen, schilderijen, interieur en prullaria die hingen, stonden en opgeslagen waren in het eeuwenoude Rijksmonument De Hollandsche Leeuw. Veel Nieuwkopers wilden een herinnering bemachtigen en boden grif. Maar er waren ook kavels waarvoor bieders overkwamen vanuit Groningen en Brabant.

Topstukken

Caroline Warmerdam werd de gelukkige eigenaar van een schilderij met de Reghthuystoren.

Topstuk was het schilderij van de Reghthuystoren, geschilderd door Teunis Hendrik Bartholomeus Vis in de winter van 1981 / 1982. Dit kavel bracht 120 euro op. En als de online veiling niet op een vaste tijd was geëindigd, was dat bedrag zeker hoger geworden. De Nieuwkoopse Caroline Warmerdam ‘won’ het schilderij en was hier erg blij mee: “Hij krijgt een mooi plekje aan de muur.”

Olof Verweij werd de hoogste bieder van het aquarelschilderij van Henk van ’t Hoff.

Het aquarelschilderij van De Hollandsche Leeuw, speciaal voor de veiling geschilderd door de Nieuwkoopse schilder Henk van ’t Hoff, deed het ook goed en bracht 85 euro op. Gelukkige hoogste bieder van dit pronkstuk was Olof Verweij. Hij werd ook de eigenaar van een (zeer populaire) potloodtekening van ‘Dorpsaangezicht Nieuwkoop’, die 95 euro opbracht.

Nieuwsgierig

De afhaaldag bood de bieders de kans om nog even binnen te kijken in De Hollandsche Leeuw voor de restauratie start. Velen van hen waren nieuwsgierig naar de plannen. Na de ‘ontruiming’ wordt het pand gerestaureerd; daarvoor worden onder meer de door zwammen aangetaste vloer en lambrisering vervangen. Daarna wordt een nieuw (grand) café ingericht, als kloppend hart van een publieke, multifunctionele Herberg De Hollandsche Leeuw. De vergunningaanvraag is klaar en met de Monumentencommissie van de gemeente Nieuwkoop wordt over de uitvoering overlegd.

Een tafel met de (nog) niet verkochte kavels.

Nog enkele kavels

Op een aantal kavels is nog niet geboden. Deze zijn te vinden op Marktplaats onder ‘Hollandsche Leeuw’. Deze week komen er nog enkele artikelen bij. En met de late afhalers gaat de opbrengst van de veiling dus mogelijk nog stijgen. De grote interesse in de veiling heeft een nieuwe positieve boost gegeven aan het restauratieproject, vooral omdat zoveel bieders duidelijk maakten dat zij De Hollandsche Leeuw een warm hart toedragen. Binnenkort starten ook de eerste werkzaamheden aan de buitenzijde.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page