top of page

Steen voor steen...

Menig passant heeft het met verbazing aanschouwd: Deze week zijn zichtbare restauratiewerkzaamheden aan de Hollandsche Leeuw begonnen. De monumentenspecialisten van Bam Bam Steenhouwers uit Leiden voeren werkzaamheden uit aan de gevel van het Rijksmonument.


Gevelscheuren en steenbreuken worden hersteld, ankers schoongemaakt, in de menie gezet en herplaatst. En het authentieke voegwerk krijgt een grondige opknapbeurt - zonder cement en volledig van kalk, net zoals het oorspronkelijk vakwerk eeuwen geleden óók werd uitgevoerd.


Is het handig om de gevel te herstellen vóórdat de stabilisatieconstructie van het casco binnen is aangebracht? Nee. Is het überhaupt verstandig om met deze investeringen te starten, terwijl de vergunning voor het cascoherstel nog niet is verleend? Ook niet. Maar het vergunningenproces blijkt zo verschrikkelijk veel tijd te kosten, dat de vertragingskosten onverantwoord hoog worden als we niet een beetje tijd inhalen. Dat doen wij door alvast een aantal niet-vergunningsplichtige restauratiewerkzaamheden uit te voeren.


Wij vinden het geweldig om nu eindelijk de Hollandsche Leeuw eens mooier te zien worden, na bijna anderhalf jaar verdere aftakeling, constructieproblemen en asbestmisère. Op 14 september ontvangen we de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, die door de gemeente om advies is gevraagd, naast het eerdere informele akkoord dat de gemeentelijke Erfgoedcommissie in juli heeft gegeven. We hebben er alle vertrouwen in dat onze plannen ook bij het Rijk goed worden ontvangen, zodat we snel de vergunningaanvraag kunnen formaliseren en hopelijk voor het eind van het jaar ook met de vergunningplichtige onderdelen kunnen beginnen.


We houden jullie op de hoogte!


Team De Hollandsche Leeuw

218 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page