top of page

Ready, steady, go!

Een memorabele dag. Gisteren is de omgevingsvergunning ontvangen voor de start van de restauratie van onze Hollandsche Leeuw. Met deze vergunning voor fase 1 kunnen we het fundament en het casco blootleggen en inspecteren; ook mogen we een muurtje in de gang doorbreken en we kunnen het herstel van de buitenzijde oppakken.

Er loopt na deze toekenning formeel nog een termijn van zes weken waarin bezwaar gemaakt kan worden; daarna is de vergunning definitief. In de aanloop daarnaartoe zijn we direct gestart met de voorbereidingen op de werkzaamheden die niet vergunningplichtig zijn.

We verwachten dat we over ongeveer drie weken conclusies kunnen trekken over eventuele maatregelen in de kapconstructie en het casco. Dan wordt ook duidelijk of de scheefstand aanvaardbaar en beheersbaar is of dat er toch ook fundamenteel ingegrepen moet worden. Dan wordt tevens de vergunning voor de tweede fase aangevraagd, omdat dan ook tekeningen aangeleverd kunnen worden van de nieuwe verankering van balken en – indien onontkoombaar – ook de vervanging van muren of fundamenten. De Monumentencommissie zal daarover dan een nieuw oordeel moeten geven.

Next generation huiskamer

Dat klinkt allemaal dreigend, en dat is het ook. Toch gaan we ervan uit dat we uiteindelijk ons Rijksmonument kunnen stabiliseren en opleveren voor een start als next generation huiskamer van Nieuwkoop. Daarom kijken we intussen ook al samen met Heineken naar de nieuwe indeling en inrichting. Het wordt een haast onmogelijke opgave om de oude sfeer te behouden nu we echt alles aan de binnenzijde moeten strippen om de constructieve problemen aan te pakken. Toch gaan we er alles aan doen om de aloude gastvrije en hartelijke sfeer te laten herleven.

We hopen dat we over ongeveer een maand meer kunnen vertellen over de uitkomsten van het constructieve onderzoek en de verdere planning. We gaan er niet van uit dat De Hollandsche Leeuw voor de zomer geopend kan worden, maar we werken er keihard aan om zeker dit jaar nog samen te kunnen proosten tijdens de heropening. Mochten jullie voor die tijd een kijkje willen nemen, jullie zijn natuurlijk altijd welkom. Zelfs als ramptoerist, want een beetje medelijden kunnen we best waarderen, haha.

We houden jullie op de hoogte!

Team De Hollandsche Leeuw

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page