top of page

Maanmannetjes in De Hollandsche Leeuw

Veel Nieuwkopers zullen raar hebben opgekeken toen vorige week mannen in witte pakken rondliepen in en om De Hollandsche Leeuw. Het bleken geen buitenaardse wezens of de forensische opsporingsdienst, het waren mannen van Vlasman, ingehuurd om de asbestverontreiniging in het pand op te ruimen. Dat ging gepaard met massieve veiligheidsmaatregelen. De laatste restjes asbest zijn hierdoor uit het pand verwijderd.

Op de foto hierboven is een schoonmaakcabine* te zien die op de bovenverdieping, bij het appartement aan de achterzijde van De Hollandsche Leeuw, stond. Het was de laatste ruimte die donderdagmiddag ontdaan werd van asbest.

*De opzichter legde uit: “De asbestmedewerker stapt vanaf de afgesloten ruimte aan de andere zijde de cabine rechts in. Hier ontdoet hij zich van zijn kleding. Vervolgens opent hij een deur en stapt in de cabine links waar hij zich doucht. Het vuile water wordt opgevangen in een douchebak waarna dit water door een apparaat gezuiverd wordt van asbest, zodat schoon water het riool in kan. De asbestdelen blijven in het apparaat achter en worden volgens de voorschriften afgevoerd.”Een gedeelte in De Hollandsche Leeuw waar asbest is aangetroffen, is volledig afgedekt om de asbestdeeltjes niet te laten ronddwarrelen tijdens de verwijdering.


Het apparaat op deze foto is door het plastic heen gekoppeld aan de afgesloten ruimte en zuigt de kleine asbestdeeltjes op.

Rigoureus ingrijpen is nodig om pand te redden

Na het strippen van de binnenzijde in februari is duidelijk geworden hoe belangrijk het is geweest dat we dat hebben gedaan. Nu pas is in volle omvang duidelijk geworden dat het pand in een dramatische staat verkeert en dat we eigenlijk van geluk mogen spreken dat er in de afgelopen jaren niets fout is gegaan. Het is onvermijdelijk dat rigoureus wordt ingegrepen, anders gaat het pand verloren.

Het casco moet worden gestabiliseerd en enkele muren moeten worden afgebroken, opgebouwd en verankerd met de vloer, die ook in zijn geheel moet worden vernieuwd en verstevigd met beton.

Fundament voldoet

Maar er is ook positief nieuws. Het fundament voldoet om deze stabilisatie te kunnen realiseren met een staalconstructie. Op dit moment is een constructeur, gespecialiseerd in monumentale panden, aan het rekenen wat nodig is om De Hollandsche Leeuw geheel veilig en stabiel te krijgen. Op basis van dat plan wordt de vergunning voor fase 2 van de restauratie aangevraagd bij de Monumentencommissie. We gaan ervan uit dat die aanvraag over enkele weken ingediend kan worden.

En ook qua voorbereidingen wat de terugkeer van de horecafunctie betreft, zitten we niet stil. De plannen met Heineken zijn afgestoft, we bereiden een en ander voor met een horecaondernemer uit Nieuwkoop en we weten inmiddels dat de bar een andere plek krijgt. We kunnen ons nauwelijks inhouden om daarover meer te vertellen, maar eerst wacht de grote horde van de tweede fase van de restauratie. En ook al hebben we een steeds langere aanloop nodig: Die horde gaan we nemen!

Steun Nieuwkoopse horeca

Tot die tijd kunnen we jullie alleen maar aanraden om onze held Frank de Koning thuis uit te nodigen voor overheerlijke catering. En om je zo veel en zo vaak mogelijk te laten verwennen door de culinaire bezorgservice van onze horecacollega’s.

Hou vol mensen, nog even en we kunnen weer genieten van de Bourgondische gastvrijheid en Hollandse gezelligheid van de Nieuwkoopse horeca.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page