top of page

Ho ho ho

We naderen het eind van een bewogen jaar. Met het vaccinatieprogramma schijnt een beetje licht aan het einde van de Corona-tunnel, maar voor de horeca blijven het extreem zware tijden. Er wordt nauwelijks perspectief geboden en alle creatieve oplossingen – van afhaal tot complete catering – kunnen het verlies aan inkomen nooit voldoende compenseren. Sterkte gewenst voor onze collega’s.

Maar we houden vol. Ook de Hollandsche Leeuw blijft een horecagelegenheid waar we straks weer alle Nieuwkopers en mensen van ver daarbuiten in warme gastvrijheid en authentieke sfeer willen ontvangen. Maar voor het zo ver is, moet Corona verslagen worden én moeten we ons door de restauratie-ellende heen worstelen.

Asbestinventarisatie

Op een aantal plaatsen in de Hollandsche Leeuw is asbest aangetroffen dat spoedig verwijderd gaat worden.

Bij de behandeling van de omgevingsvergunning moesten we bepalen of er meer dan 10m3 sloopafval zou ontstaan, want dan is een sloopmelding vereist. Verplicht onderdeel daarvan is een asbestinventarisatie. De hele vloer, alle wandbekleding en de bar moeten er uit om de zwam te verwijderen, om de vloerventilatie te herstellen en om fundamenten en casco te controleren. Daarmee is er een reëel risico dat er uiteindelijk inderdaad méér sloopafval ontstaat. Om problemen later in het traject te voorkomen – en natuurlijk om veilig te kunnen restaureren – is die asbestinventarisatie inmiddels uitgevoerd. Helaas weer een tegenvaller, want er is op diverse plaatsen asbest aangetroffen waar we dat professioneel laten verwijderen.

Het zijn voortdurende onderbrekingen van de planning, waar het allemaal niet makkelijker (en ook niet bepaald goedkoper) door wordt. We gaan er vanuit dat we deze week het eindrapport over de asbest krijgen, dat de sloopmelding vervolgens binnen een paar dagen afgehandeld wordt en dat dan de vergunning voor de restauratie in de eerste fase wordt afgegeven door de gemeente, waarmee we overigens heel prettig samenwerken.

Helaas dus nog geen steigers om en werkzaamheden in de Hollandsche Leeuw vóór kerst. Maar we blijven onverminderd positief en enthousiast en we kijken er extreem naar uit om samen met jullie in het nieuwe jaar het glas te heffen op (en in) de nieuwe Hollandsche Leeuw. 

Leeuw in kerstsferen

Om de kerstsfeer in het dorp in ieder geval een klein beetje te ondersteunen, hebben we de kerstverlichting aangezet, de buitenverlichting hersteld en twee kleine kerstbomen in de ramen gezet. Als we nu ’s avonds langs ons prachtige pand lopen, zien we weer – door alle ellende heen – waar we het allemaal voor doen: De Hollandsche Leeuw als monumentale sfeermaker aan de prachtige, romantische Dorpsstraat in het historische centrum van Nieuwkoop. 

Geniet ondanks alles van de komende kersttijd. En van elkaar!

Team De Hollandsche Leeuw

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page